decaiskola.jpg

imagesr i d.jpg

za.jpg
Како одгајити малолетног деликвента?

Шпански судија за малолетнике Емилио Калатајуд је после вишегодишњег искуства саставио „приручник” како од детета направити преступника:

1. Од раног детињства дај свом детету све што тражи. Тако ће да одрасте у убеђењу да му припада цео свет.

2. Немој да бринеш о његовом моралном и духовном образовању. Сачекај да буде пунолетан па да сам слободно бира.

3. Када псује, смеј се. То ће га подстакнути да ради још забавније ствари.

4. Немој да га грдиш нити да му говориш да није у реду нешто што ради. Могао би да добије комплекс кривице.

5. Купи за њим све што баца на под: књиге, обућу, одело, играчке. Тако ће да се навикне да пребаци своју одговорност на друге.

6. Пусти га да чита све што му падне под руку. Пази да његови оброци, прибор за јело и чаше буду стерилизовани, али не и да се његова памет не напуни смећем.

7. Свађај се често са супругом пред дететом, тако му неће бити болно да једног дана породица, можда управо његовом кривицом, буде заувек уништена.

8. Дај му сав новац који жели да потроши. Да не би посумњао да можда мора и да се ради, да би се зарадило.

9. Испуни све његове жеље, апетите, удобности и уживања. Пожртвованост и скромност би могли да му створе фрустрације.

10. Подржи га у сваком његовом сукобу са професорима и комшијама. Мисли да сви они имају предрасуде према твом детету и да у ствари желе да га упропасте.

Како учити?

Већини ђака је учење проблем,напор,смарање, а што је најгоре дуго траје.

Многима је школа досадна и повезују је са учењем.Али,ако су школски систем и настава организовани тако да ученицима нису занимљиви,учење као процес сазнавања и обогаћивања себе може бити веома привлачно.Важно је да имамо добру мотивацију,битно да је то једноставна жеља за упознавањем света око нас.

Ко не би волео да учи брзо и ефикасно,да учи и има пуно времена за друге ствари?Али,нажалост,учење захтева пуно енергије,личног ангажовања и времена.Ипак добро је држати се одређених правила која у већини случајева помажу,па ако желиш провери их на себи.

 1. Слушај добро шта се прича на часу,било да професор предаје или испитује.Ако већ тако много времена проводиш у школи,искористи га корисно и ту сазнај што више,па ће ти код куће бити потребно мање времена за учење.

 2. Хватај белешке на свој начин,размишљајући о ономе што професор говори.

 3. Код куће прочитај нову лекцију из књиге истог дана када је предавана без оптерећења да је научиш и упореди је са својим белешкама које можеш да допуниш.

 4. Када одлучиш да учиш,не крећи одмах на читање и понављање.Сагледај,најпре,лекцију у целини,прочитај наслове,поднаслове и оно што је писац уџбеника већ сам подвукао (масним словима),погледај слике,графиконе,уочи битне елементе у лекцији.

 5. Питај се шта треба да научиш,шта од постојећег знања можеш да искористиш и чему то знање служи.

 6. Учи део по део.Уколико је лекција дугачка и тешка,добро је да је поделиш у смисаоне целине и учи део по део.

 7. Текст подвлачи на свој начин,можеш у разним бојама,а поред текста бележи своје коментаре и питања.

 8. Обавезно разјасни све термине и чињенице,немој да учиш напамет оно што не разумеш.

 9. Преслишавај се понављајући суштину лекције,тезе лекције или тако што ћеш да постављаш себи питања.

 10. Уколико имаш могућност прочитај из неког другог извора о истој ствари (енциклопедије,интернет).

 11. Распореди учење.Ако градиво садржи велики број података које треба да меморишеш,не све одједном,већ распореди учење на више дана или више пута у току дана.

 12. И на крају,оно што би већина ученика најрадије прескочила - једном научено градиво треба редовно обнављати.ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ ДА ЈЕ:
 1. искорићеност потенцијала нашег мозга САМО око 2%?
 2. да је интелигенција категорија која се развија ?
 3. да се 70% интелигенције развије до 5. године, око 27% до 7. године, а остатак до 5. разреда?
 4. мозак орган који чини око 100 000 000 000 неурона, међу којима се САМО ТОКОМ суочавања са МЕНТАЛНИМ НАПОРОМ стварају науронске везе - СИНАПСЕ?
 5. интелигенција не зависи од броја неурона, већ од БРОЈА СИНАПСИ, на чији број МОЖЕМО ДА УТИЧЕМО КОД ДЕЦЕ ПОСТАВЉАЈУЋИ ИХ ПРЕД ПРОБЛЕМСКЕ СИТУАЦИЈЕ, ПИТАЛИЦЕ, ЗАГОНЕТНЕ ПРИЧЕ И сл..?
 6. у Србији НИВО ФУНКЦИОНАЛНОГ ЗНАЊА УЧЕНИКА на веома ниском нивоу, у односу на Европске земље и земље окружења?
 7. око 25% ученика при почетку школовања са предиспозицијама за максимални креативни развој укупних менталних способности, а да се на крају школовања у Србији ОСТВАРИ САМО 2% ОД ЊИХ..? :( (у Данској 17% а у Јапану свих 25%...)
 8. повезивање ПОСТОЈЕЋИХ УКУПНИХ ФУНКЦИОНАЛНИХ ЗНАЊА кроз ХЕУРИСТИЧКИ ПРИСТУП ИНИЦИЈАЦИЈА ЗА РАЗВОЈ МИШЉЕЊА И МЕНТАЛНИХ СПОСОБНОСТИ?
 9. да се деца у Србији УСТРУЧАВАЈУ ДА ИСКАЖУ СВОЈЕ ИДЕЈЕ, плашећи се ОСУДЕ ДА ГОВОРЕ "ГЛУПОСТИ", иако је то први степеник ка развијању МИШЉЕЊА?
 10. РЕЗИМЕ: РОДИТЕЉИ СУ КЉУЧНИ ФАКТОР У РАЗВОЈУ ИНТЕЛИГЕНИЦИЈЕ ДЕТЕТА , а у случају када дете до 5. године похађа предшколску установу то су и ВАСПИТАЧИ ?

ОХРАБРИТЕ СВОЈЕ ДЕТЕ ДА СЛОБОДНО ИЗНОСИ СВОЈЕ ИДЕЈЕ, ПРЕДЛОГЕ, ВИЗИЈЕ И ОБРАЗЛАЖЕ СВОЈЕ СТАВОВЕ БЕЗ НАШЕ ОСУДЕ И ПОДСМЕХА. ДЕЦА МНОГО БРЖЕ И ОСЛОБОЂЕНИЈЕ РЕШАВАЈУ ПРОБЛЕМСКЕ СИТУАЦИЈЕ У ОДНОСУ НА ОДРАСЛЕ, ПОВЕЗУЈУЋИ СВЕ СТЕЧЕНЕ КОГНИТИВНЕ РЕСУРСЕ.

ИРСКА МОЛИТВА 96542.gif

Ако те твоје дете потражи погледом – погледај га!

Ако те твоје дете додирне својим рукама – загрли га!

Ако те твоје дете додирне својим уснама – пољуби га!

Ако твоје дете хође нешто да ти каже – послушај га!

Ако се твоје дете осећа беспомоћно – помози му!

Ако се твоје дете осећа само –прати га!

Ако се твоје дете осећа жалосно – утеши га!

Ако се твоје дете налази у Veljko-Bikic1.jpg– осоколи га!

Ако твоје дете доживи неуспех – заштити га!

Ако твоје дете изгуби наду – охрабри га!


ДЕСЕТ РОДИТЕЉСКИХ ЗАПОВЕСТ

1.Нека ти ништа не буде важније од детета!

2. Имај стрпљења у тешким тренуцима!

3. Здраво храни децу!

4. Воли и негуј своју децу!

5. Учини све да их заштитиш!

6. Разговарај отворено и искрено са децом!

7. Увек буди добар пример

8. Поштуј своју децу!

9. Не повређуј своју децу!

10. Буди другом родитељу свог детета пријатељ и десна рука!


Домаћи задаци не морају да буду проблем

Примећујем да један број мојих ученика има проблема са писањем домаћих задатака. Очигледно је да им домаћи задаци тешко падају, да израду домаћих здатака одлажу до последњег момента, а онда стрепе да ли ће завршити на време. Често дођу у школу са половично урађеним домаћим задацима или без домаћег задатка. А онда смишљају изговоре, стрепећи да ли ће их учитељица уважити. Ево неколико савета за оне који имају овакве проблеме:


1. Припремите малу бележницу у коју ћете бележити домаће задатке које вам учитељица зада. На почетку седмице обележите пет стрена за пет радних дана (понедељак, уторак, среда…).


2. Водите рачуна о распореду часова, посебну пажњу обратите на наставне предмете које имате два пута или једном седмично (Свет око нас, Музичка култура…)


3. На часу будите пажљиви. Ако нешто не разумете, питајте учитељицу.


4. Домаће задатке пишите увек на истом месту (нека то буде ваш кутак за учење)

5. Померите све предмете (играчке…) који ће вам одвлачити пажњу.


6. Одредите време за учење, рутина је важна. Временом ћете стећи навику и биће вам лакше ако увек почињете у исто време. Приликом одређивања времена за учење води рачуна да се време за учење не поклапа са твојим другим обавезама (тренинг, фолклор…).


7. Домаће задатке пиши сам, родитеље можеш питати за савет. Ако ти родитељи раде домаће задатке, имаћеш велике тешкоће када будеш самостално радио на часу.


8. Немој себи дозволити да домаћи задатак за понедељак пишеш у недељу увече, у последњи час. Задатак напиши у петак, викендом се одмарај. Тако ћеш се опустити и „напунити батерије“ за следећу радну седмицу.

Радне навике су важне за вашу будућност, зато се потрудите око стицања радних навика. Важно је имати навику учења, у даљем школовању имаћеш све више наставних предмета и домаћих задатака и биће ти тешко ако на време не стекнеш радне навике.


И још нешто, постоје дани када нам се не учи, не брините, свима нам се то дешава. У таквим тренуцима застаните, направите малу паузу. Мислите на викенд који долази и на лепе ствари којима ћете се тада бавити или мислите на крај школске године када ће вас учитељица наградити добрим оценама и другим наградама за ваш предан рад и постигнути успех.

Планирај своје време

Испланирај свој радни дан, направи свој недељни календар рада.

Календар рада би требало да садржи свакодневне планове за израду домаћих задатака и бележења сопственог успеха. Наиме, пажљиво испланирајте своје време за учење, тако што ћете више времена одвојити за оне предмете који вам стварају потешкоће, а мање, али довољно времена за предмете које савлађујете са лакоћом. Календар, такође, треба да садржи редослед учења по важности, тако да увек прво радите предмете и области који вам стварају потешкоће, при томе правите своје белешке, цртеже, изводе, картице, као што смо већ говорили. Ученици који се придржавају ових правила не могу добити лошу оцену, а уз мало више труда имаћете увек одличну оцену.


ОТКЛОНИТЕ СТРАХ ОД ТЕСТА

Да бисте отклонили страх од теста, саставите га сами или скупа са другом са којим најчешће учите, тако што ће он саставити тест за вас, а ви за њега. Верзија теста трба да има питања из области које вам је учитељ издвојио. Покушајте и видећете да је више од половине ваших питања истоветно са оним из теста који ће вам дати учитељ. Када се спремате на овај начин, лакше ћете памтити одговоре и већ сте на пола пута до одличне оцене.


БУДИТЕ АКТИВНИ ДОК УЧИТЕ up-late.png

Док читате увек држите при руци оловку и хартију. Прављење забелешки је добра вежба, а добра вежба је и добро учење. Правите забелешке о свакој страници коју прочитате, јер на свакој страници је садржано нешто битно. Шта је то? Пажљиво га издвојте, исписујући то на хартију.

Правите белешке у облику питања. Користите поглавља у уџбенику да смислите та питања. Можете направити и картице са белешкама, оне ће вам омогућити преглед важних појединости. Кад се приближи време контролних задатака и закључивања оцена, нећете морати да учите из уџбеника, увек из почетка, једноставно понављате градиво из својих белешки.

Велика помоћ у учењу су изводи и цртежи онога што се ради на часу. Зато пажљиво слушајте учитељицу и бележите све што сматрате битним, као и оно што учитељица посебно наглашава. Касније код куће ове белешке можете допуњавати, што ће вам помоћи да запамтите градиво без «бубања» и учења напамет.

Дружење са вршњацима може бити и заједничко учење области које су вам посебно занимљиве или су вам недовољно јасне. Поделе, цртеже и табеле лакше ћете запамтити ако их сами израдите, а ако радите са другом или другарицом, мања је могућност да нешто погрешите или пропустите.


skolabn.jpg